Gondolatok a hajógyári szigeten megrendezett Gyermeknapi Aktivitás kapcsánJó egy éve gondolkozom, hogy miképp lehetne a saját utánpótlásunk biztosítására bevonzani a rádióamatőrködés bűvkörébe a fiatalokat. De hogy lehet ezt megvalósítani? A kamasz korosztály már konkrét elvárásokkal, igényekkel fordul a világ felé, az Ő értékrendjükön már változtatni nem tudunk. Közülük aki érdeklődik, az magától megtalálja a klubokat, illetve rátalál a szakirodalomra.

Ha a hobbinkat megismertetni szeretnénk az erre fogékony gyerekekkel, akkor azt a kisiskolás, alsós korosztálynak lehet. Ők már elég érettek, hogy megértsék mit csinálunk a rádiókkal, és még elég befogadóak mindenre. (nem jelennek meg a szigorú trendkövetések, és talán ekkor még nem csak a barátok szava a mérvadó)


Az ez év eleji MRASZ közgyűlésen a Rádióvilág KFT vezetésének felajánlásával az ez évre betervezett (igen szerény) utánpótlás-nevelési keretet sikerült a négyszeresére emelnünk. Ugyanekkor ajánlottam, hogy megpróbálom megszervezni a gyermeknaphoz kapcsolódóan a kisiskolások gyermekrádiózását, minimális szövetségi segítséggel.


A rendezvény lebonyolítására HA5CQZ Zoli és HA4EC Zsolt évek óta futó gyermekaktivitása volt a példa. (www.cqgyereknap.hu) Engedélyükkel hozzájuk csatlakoztunk, így a hajógyári szigeten rendezett aktivitáson a gyermekek az összeköttetésük után kitűzőt, és emléklapot kaptak melyekből elegendőt összegyűjtve oklevelet kaphatnak Zsoltéktól.

A rádiózás helyének kiválasztása kalandos volt: Az eredeti tervek szerint a Budapesti Állatkertből jelentkeztünk volna gyermeknapon HA5ZOO hívójellel, de ez a fogadó fél értetlensége, majd a megszakadt párbeszéd miatt lehetetlenné vált. Ellenben, örömmel és kiváló infrastruktúrával fogadtak bennünket a Hajógyári szigeten, a Gyermeksziget rendezvénysorozaton. (hatalmas világos sátor, éjjeli őrzéssel, 230V, székek, asztalok, csöndes helyen a sziget forgatagában, internetes reklámanyag, és még sziget térképére is rákerültünk! Utólag is TNX!) Az egyetlen kikötésük könnyen teljesíthető volt: Szombat-Vasárnap üzemeljünk 9-18 óráig a gyerekek között.

Ezek után jött a neheze: Szórólapot és ajándék emléklapot nyomtatni, kitűzőt gyártatni, vásárolni pár karton csokit a Rókát megtaláló gyerekek számára... (a csokik árát HA5KU szponzorálta)

Ezen felül gyártattam egyéni grafikával ellátott pólókat az egységes megjelenés miatt, és pár reklámtáblát, hogy könnyebb legyen bennünket azonosítani a forgatagban.

A kétnapos hétvégi munkában HA5KB Peti a Tungsram Klub rókavadász felszerelésével, HA5ZF Feri az árbócával és a telepítés/bontás segítségével, HA3KZ Zoli és HG5OHT Tünde a teljes hétvégén, HA5BA Klári és HA5LC Péter vasárnap déltől a Gyermekek rádiózásának segítésével adták hozzájárulásukat a sikerhez.

A felszerelés jól állta a próbát: a Laptopok, PMR rádiók, FT-23, FT-290, ICOM-7400, FT_857, Trio-Star és W3DZZ kisebb problémákkal de hibamentesen üzemeltek.

(és a hatalmas kavarodásban nem tűnt el semmi!)
A GYERMEKEK

Egyszóval: Nagyon élvezték!

Mindegyik követte a kéréseinket, és példásan (érettségének megfelelően) összehozta az összeköttetést 144 vagy épp 3.5MHz sávon. Egyszerre két rádiónál történt a forgalmazás, miközben az újabb érdeklődőknek az épp szabadon lévő segítő a forgalmazás, rádiózás alapjait mesélte. Mindezek alatt gőzerővel üzemelt a rókavadászat, általában mindkét vevő kint volt a terepen. Mindkét napon rettenetesen elfáradtunk, nagyon komoly munkánkba került a bemutató színvonalának fenntartása.

Sajnos, statisztika számára adatokat csupán hiányosan tudtunk lejegyezni, ezért meg kell elégedj a szubjektív benyomásommal: A gyermekek átlagéletkora 9-10 év lehetett. A fiúk-lányok teljesen egyformán képviseltették magukat, és egyformán is szerepeltek. A lányok precízebbek, a fiúk ügyesebbek voltak. Roppant hatalmas választóvonalat adott az olvasni tudás, hiszen a 7 év alattiaknak minden szavát előre kellett mondania az adókezelőnek, mert nem tudták elolvasni a segítő papírjainkat, a mikrofonláz pedig megakadályozta az önálló mondatokat. :). Megjegyzés: Mivel volt mikrofonláz, feltételezhető, hogy a gyerekek nagy többsége tudta, hogy mit csinál, és örömmel hallgatta az ellen állomás szavait.)

A 7-15 évesek között már kifejezetten ügyesek voltak. Volt egy veszprémi fiú, aki a PMR rádiózásban komplett profi volt, így ott már nem tudott továbblépni. A legnagyobb örömmel küldtük a helyi rádióamatőrök felé, miután rájött, hogy a terjedés, antennák, és a sávok sokszínűsége mennyivel érdekesebb a rövid távú összeköttetéseknél. Volt egy 15 év körüli fiú, aki két nap alatt 5 alkalommal jött vissza. A vége felé önmagától elkezdte oktatni a „kicsiket”, akik a rádiózás előtti beszélgetésre vártak. Kifogástalanul létesített sorozatban 6 összeköttetést 7100 kHz-en, a legtöbbet erdélyi amatőrtársakkal, meglehetős helyi QRM-ben. Délután Kláritól másfél óra alatt megtanult távírózni, majd összehozott három Lengyel CW – QSO-t....

A rókavadász felszerelés bestseller lett: sorban álltak a visszaérkező vevőkért. A megmaradt sportszeletek számából következtettünk: kb 35 alkalommal találtak az adóra két nap alatt.

Ami egységes volt minden gyermekben: eddig senki sem hallott a rádióamatőrökről, de szinte mindenki örömmel távozott közülük. Összesen pár olyan ember volt, aki megkérdezte, hogy mivel foglalkozunk, majd érdektelenül továbbment.


A gyermekszigetet szervező KFT képviselője örömmel invitált a következő teljes hétvégére is, illetve hívott bennünket a következő évi rendezvényre. Ezek alapján, a profi gyermekműsor szervezőknek megfelelt amit nyújtani tudtunk, és látták értelmét a tevékenységünknek.


Ha a Városligetben megszervezett (egy héttel korábbi) és a Gyermekszigeti rádiózás csupán annyit ért el, hogy összesen k.b. 150 gyermek és 200 felnőtt hallott rólunk, és emlékezik arra, hogy mit csinálunk és 5-10 év múlva nem vétózza meg egy házukba költöző amatőr antennatelepítését, már elértük a célunkat.

Arról a 20-30 gyermekről és néhány felnőttről nem is beszélve, akiket a hozzájuk legközelebbi klubba irányítottuk és elláttuk WEB címekkel, újságokkal, leírásokkal, free rádióamatőr célú programokkal...


Legvégül, szeretném megköszönni a gyermekek hívásaira válaszoló ellen állomások munkáját.

Segítségük, és lelkesedésük nélkül teljesen esélytelenek lettünk volna.

Az állomás log-okat, fotókat, a leírásokat, szóróanyagok fájljait megtalálhatjátok a web.t-online.hu/ha5blk oldalamon, illetve a www.mraszbsz.hu oldalakon
Gazdaság és Hobbi kapcsolata


A kormány épp most döbbent rá, hogy a műszaki képzés az ország szempontjából elengedhetetlen, a szakiskolák romokban, gyakorlati képzés már azokban is minimális. Ha ezt a folyamatot nem tudjuk visszafordítani, 20-30 év múlva már csupán használni fogjuk a technikát amit valakik, valahol legyártottak- és ha elromlik kidobjuk- mert nem lesz senki aki ért hozzá, és javítani tudja, pláne tervezni.... Ezek miatt fontos lenne mindannyiunk érdekében, hogy aki képes, adja át tudását, lehetőségéhez mérten próbálja felkelteni az újabb generációk érdeklődését, hátha többen adják fejüket műszaki pályára. Ha ezek tört része a rádióamatőr tevékenység közelében marad, már elértük a célunkat.

Érdemes lenne reál tanári konferenciákon előadásokat tartani fizika, technika, informatika tanároknak, mert meggyőződésem, hogy fogalmuk sincs arról a széles spektrumról, amivel foglalkozunk. NAGYON fontos lenne, hogy legyenek alapfokú rádióamatőr füzetek (akár a neten): Alkatrészek, forrasztás, alapkapcsolások...ezzel nem csupán az amatőr forgalmazás, hanem a konstruktőri munka népszerűsítését is végeznénk...egyszóval lenne tennivalónk

Ezen felül szinte egyetlen olyan szakkörről sem tudok, ahol elektronikával, technikával alkatrészekkel, bütyköléssel foglalkoznának a gyerekek. Ezekben lehetne egy-egy adó-vevőt elhelyezni a sarokban, és -mellesleg- bevezetni a gyerekeket az elektronikai előszobából a rádiózás világába, példamutatással. Itt jönnének a klubok a képbe, mert az érdeklődőket a legközelebbi rádióklubba irányítva biztosíthatnánk a saját utánpótlásunkat.Aki kedvet érez alapfokon, érdekesen összeállított, gyermekeknek szóló szakcikkek megfogalmazásához, kérem jelentkezzen a ha5blk@invitel.hu címen!


5BLK, Sanyi