GANZ RÁDIÓKLUB SZAKMAI OLDALA

Egy lehetséges megoldás az amatőr rádióállomás zavar és túlfeszültség védelmére

Ziegler Márton, Ganz Rádióklub

 Korunkban a lakások tele vannak mindenféle kapcsolóüzemű kütyükkel, töltőkkel, konnektorba dugós kínai csodával, számítógépekkel, routerekkel és minden megnevezhető és megnevezhetetlen EM  zajforrással, a ledes lámpákat is ideértve!

Ezekben a terjedésszegény időkben fokozottan zavaró minden RF zajforrás, amelyek megnehezítik, vagy  ellehetetlenítik a forgalmazást, a dx munkáról nem is beszélve.
Az sem elhanyagolható szempont, hogy adáskor a HIFI hangszóró ne ugorjon le a falról és a számítógép ne hunyja le árnyas szempilláit, esetleg a szomszéd ne panaszkodjon arra, hogy angolul brekegnek a kikapcsolt tévében… Ezen kívül elsődleges szempont a QTH megfelelő kialakítása élet és vagyonbiztonság szempontjából! Ebben a dolgozatban a lakás-ház elektromos hálózatát korrekt módon kialakítottnak veszem, ami magában foglalja a „NEFH”-nullával egyesített földelő hálózat, az EPH-ekvipotenciális hálózat, a védőföldelés és áramvédő (FI) relé, valamint a túlfeszültség és túláram védelem, a villám védelem meglétét.     A komplex megoldásnak egymással ellentmondó igényeket is ki kell elégítenie, ezért szakmailag elfogadható kompromisszumokra kellet törekedni. Erre a legjobb példa a sztatikus (rádiós) földelés bevonása az EPH hálózatba, amely ellentmond az RF zavarvédelem igényének. Ezt úgy oldottam meg, hogy a bifiláris zavarszűrő tekercset trifilárissá alakítottam át és a harmadik tekercsen keresztül összekötöttem a hálózati PE és a rádiós PE’ hálózatot.

Ez gyakorlatilag DC és AC szempontból rövidzár, RF szempontból viszont „szakadást” képez, illetve a kapacitásokkal olyan időállandót ad, ami az RF jeleket igen nagy mértékben elnyomja.    A szűrőt igazából ki kellene mérni generátor és oszcilloszkóp segítségével és úgy beállítani az L C értékeket, hogy a legalacsonyabb üzemi frekvencián is minimum 60, de inkább 100dB elnyomást adjon.    Az antennák és RF-koax kábelezés megfelelő kialakítása és villámvédelme legalább annyira fontos, mint az energiaellátás, mert a villám tízből kilenc esetben az antennákon köszön be! Erre majd külön cikkben térek ki. Azt külön le kell írjam, hogy közvetlen villámcsapás esetén egyedül a szentelt pálinka használ… Viszont lehet és kell védekezni, mert a védelem akkor is jelentősen mérsékli a károkat, ha esetleg benéz a ló az ablakon…

Látogass el a Ganz Rádióklub facebook oldalára is!
Videók, információk, leírások, fotók...