YOTA hónap egy kezelõ szemével...

2017 December YOTA MOUNTH
Az elmúlt hónapban elõször vettünk részt a YOTA decemberi aktivitásában pont osztó állomásként. A HG0YOTA hívójellel 270 SSB és 74 BPSK-31 összeköttetést létesített op Levi (11).

Az angol nyelvû QSO-k, a zavarokkal komolyan terhelt RH sávokban igen nagy energiát vettek ki a fiatal operátorból,
noha Levi az URH SSB versenyzést már több mint 3 éve ûzi. Egy-egy alkalommal nagyjából 30 percet tudtunk dolgozni a
komoly megterhelés miatt.
Mivel az iskolai feladatok sokasága és a kötött idõbeosztás is megnehezítik az optimális forgalmazást, volt pár eset, hogy a terjedés miatt már nem volt lehetõségünk SSB-ben dolgozni, így kezdtük el a PSK használatát.

A Digitális üzemmódban egyetlen alkalommal sem tapasztaltunk rosszindulatú operátorokat, de ez sajnos nem mondható el a SSB forgalmazásról. Egészen az elsõ QSO-óta az automatikus lyukszûrõ be kellett kapcsolni, de nem az ott hangoló állomások miatt.
Az összeköttetések 10-20%-ban megjelentek a forgalmazásunkat direkt zavaró állomások, akik néhányszor adás közben a frekinken oda-vissza hangolt VFO-val akadályozták a diplomavadászatot. Bizonyosan van egy szûk réteg, aki a legszabatosabban forgalmazó gyermekhangot sem képes elviselni a sávban.

Az ellenállomások mindegyike nagyszerû partner volt! Segítették a forgalmazást  az egyszerûbb angol használatával, a lassabb és tisztán érthetõ beszéddel és a sok türelemmel. Egy-egy pile-up alkalmával 5-10 állomás hívta Levit, aki sokszor csak az utolsó hívójel végét értette, de kérésére már csak a kiválasztott jött vissza. A sok jó kívánság és bíztatás mellet már ismerettségek is születtek: jópár visszatérõ hívójellel öröm volt forgalmazi, mint például DL1MDU Ernõvel, aki sok bíztatást adott.

Az aktivitás javítja a fiatalok képességeit, segíti az utánpótlás korú amatõrök sávokon való elfogadtatását és mindezek mellett nagyszerû szórakozás volt. Jövõre jó lenne, ha minden gyerekekkel foglakozó klub csatlakozna a YOTA hónaphoz, hogy minnél több fiatal operátor ismerhesse meg az élményt: Milyen, amikor amikor fél európa hívja az embert...